Särki on herkku, #EiMikäänRoskakala

Tämän kevään aikana lisäämme näille sivuille herkullisia reseptejä, vinkkejä kalan käsittelyyn ja vaikka mitä muuta. Kaikessa pohjana on järviemme aarre, #EiMikäänRoskakala. 

Särjen käyttö elintarvikkeena on hiilijalanjäljeltään merkittävästi pienempi kuin yleisesti ruokakaloina kaupasta ostettavien sein, tonnikalan ja norjalaisen lohen käyttö. Lisäksi samalla vesistöjen rehevöittämisvaikutus on jopa negatiivinen. Tarjoamme edullista, herkullista ja ilmastoystävällistä vaihetoehtoa yleisille ruokakaloille, lisäämme tietoisuutta lähikalan käytön mahdollisuuksista sekä saatavuudesta.  

Tavoitteemme on kunnianhimoinen, saada ajatus siirrettyä valtakunnallisesti eli kotimaisten järvien kalan nostaminen roskakalasta terveelliseksi ruokakalaksi.
Samalla ennaltaehkäisemme järvien rehevöitymistä. Haluamme myös nostaa esille hyötyliikunnan merkityksen kaupallisen liikunnan vaihtoehtona ja lisätä matalan kynnyksen harrastetoimintaa.

Löytyisikö perheille yhteistä aikaa terveellisen harrastetoiminnan kautta? Samalla saamme osaksi kasvatusta ruokaketjun kulkua luonnosta ruokapöytään. Haluamme lisätä eri ikäisten kalastuksesta kiinnostuneiden harrastajien verkostumista, sekä tehdä tulevaisuuden selvitystä / kartoitusta harrastetoiminnan kautta järvistä nostettujen kalamäärien positiivisesta vaikutuksesta osana lampien ja järvien kalastukuntien kalanhoito-ohjelmaa.

pilkki

Kuva. Leppävirran Urheilijoiden pilkkikisat ovat matalan osallistumiskynnyksen tapahtumia. 

Hyödynnämme Leppävirran Urheilijoiden pilkki- ja onkikisoissa kalastettuja kaloja.  Määrää ei voi vähätellä, sillä tähän projektiin perustettu laskentataulukko kertoo tarkkaa tietoa näinkin suppealta alueelta pilkkijöiden pyytämistä kalamääristä. Yksistään tällä alueella yhden seuran järjestämissä pilkkitapahtumissa on nostettu tänä vuonna jo nyt yli 2 tonnia särkikaloja. Kyllä, kaksi tonnia! Kaikki nämä kalat ovat päätyneet hyötykäyttöön. Hankkeen avulla tarjoamme lisää vaihtoehtoja särkikalojen hyödyntämiseen.  

Tule mukaan kokeilemaan, ihastumaan ja innostumaan! 

58373179_1181686658669817_3469704813430702080_n

Kuva. Näin ihania herkkuja särkikaloista saa! Kuvassa savupasuripihvi. (Kuva: Katrina Rajakannas)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s